Opening van het nieuwe Architectuurjaar met Maarten Hajer

Op dinsdag 23 januari opent CASA het nieuwe architectuurjaar 2018 met de lancering van het jaarthema CASA VISTA. Als introductie hierop zal hoofdspreker Maarten Hajer, hoogleraar Future Urban Studies, een panoramisch beeld schetsen op de toekomst van de stad in een compact college onder de titel ‘De Macht van Verbeelding: Arnhem in de 21ste eeuw’.

Programma
De stad staat voor grote opgaven. De energietransitie vraagt om aanpassingen van het wonen, de mobiliteit en zelfs ons dieet. Het ontbreekt ons echter aan verbeelding hoe die stad van morgen eruit zou kunnen zien. Hajer houdt een pleidooi voor een nieuwe ronde van stadsvernieuwing waarbij niet woning en stad, maar wijk en regio centraal staan.
Daarnaast zal directeur Edwin Verdurmen vooruitblikken op de activiteiten van CASA in 2018 en wordt traditiegetrouw het voorgaande architectuurjaar formeel afgesloten met de presentatie van het Jaarcahier 2017. CASA-voorzitter Marco de Wilde zal het eerste exemplaar overhandigen aan Gerrit Breeman, directeur Volkshuisvesting Arnhem.

Maarten Hajer

Maarten Hajer voor Deltacongres 2017

Maarten Hajer (1962), hoogleraar Future Urban Studies aan de Universiteit Utrecht, houdt zich sinds 1989 bezig met onderzoek naar de stad. Hij schreef   onder meer ‘De Stad als Publiek Domein’ (1989) en samen met Arnold Reijndorp ‘Op zoek naar nieuw Publiek Domein’ (2001). Hajer was directeur van het planbureau voor de leefomgeving (2008-2015) en hoofdcurator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. In april opent de tentoonstelling ‘Places of Hope’, die Hajer met Michiel van Iersel samenstelt, als onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.

CASA-Jaarthema 2018
De wereld verandert in een rap tempo; klimaatverandering en het daarmee verweven energievraagstuk, mondiale bevolkingsgroei, massamigratie en urbanisatie, de digitale revolutie en de robotisering, de groeiende kloof tussen arm en rijk zorgen tezamen voor een ongekende paradigmaverschuiving. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de stad en in het bijzonder voor Arnhem? Onder het motto CASA VISTA wil CASA in 2018 tot ingrediënten voor een vergezicht komen. Wat is Arnhems vista voor de lange termijn?


Datum: dinsdag 23 januari

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Showroom Arnhem, Langstraat 20

Entree: 5,- euro, studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis