Donderdagavond werd tijdens De Nacht van de Architectuur de tweejaarlijkse Heuvelinkprijs uitgereikt, de Arnhemse architectuurprijs voor het beste nieuwe gebouw. Parkzaal Musis, naar ontwerp van Van Dongen-Koschuch Architects and Planners in opdracht van de Gemeente Arnhem, is de winnaar van de vakjuryprijs. De publieksprijs ging naar Driekapper Vosdijk van JCRArchitecten in opdracht van Phoenx.

De jury was unaniem in haar oordeel. De Parkzaal Musis is een ‘een uitzonderlijk compleet’ gebouw. ‘Het klopt op alle niveaus en is op een mooie manier vormgegeven. Musis doet aan OMA’s Casa da Música in het Portugese Porto denken, maar dan als volgende stap in de typologie. Dit is wereldklasse! Dankzij deze schitterende nieuwbouw heeft Arnhem het in zich om als culturele stad boven zichzelf uit te stijgen!’. Runner up was het Gelders Huis van TeamV Architectuur, volgens de jury ‘een fantastisch complex, dat heel professioneel is ontworpen en uitgevoerd’. Woonboot AD van Hoogte Twee Architecten en de Driekapper Vosdijk van JCRArchitecten kregen allebei een eervolle vermelding. Laatstgenoemde ontving bovendien met 476 stemmen de publieksprijs. In totaal zijn er 1882 stemmen uitgebracht.

Architectuurcentrum CASA organiseerde dit voorjaar voor de zesde keer de Heuvelinkprijs. Deze is vernoemd naar Arnhems befaamde stadsbouwmeester en is in de jaren negentig in het leven geroepen door de gemeente Arnhem en dagblad De Gelderlander om de aandacht voor lokale architectuur te stimuleren. Voor deze tiende editie konden Arnhemse bouwprojecten worden voorgedragen die in de periode 2016-2017 zijn opgeleverd. De shortlist bestond uit:

Driekapper Vosdijk, ontworpen door JCRArchitecten in opdracht van Phoenx

Dullerthof, ontworpen door Geurst & Schulze Architecten in opdracht van ERA Contour & Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling BV

Gelders Huis, ontworpen door TeamV Architectuur in opdracht van de Provincie Gelderland

Paradijs, ontworpen door Mulleners + Mulleners in opdracht van Blauwhoed Projectontwikkeling

Parkzaal Musis, ontworpen door Van Dongen-Koschuch Architects and Planners in opdracht van de Gemeente Arnhem

Woonboot AD, ontworpen door Hoogte Twee Architecten in opdracht van de familie Dijkstra

Woonzorgcentrum Hoogstede, ontworpen door Geesink Weusten Architecten in opdracht van de DrieGasthuizenGroep

Zelfbouwwoningen Nijhoffstraat, ontworpen door Arno Geesink, Corné van de Kraats, NEXIT architecten, Rooijakkers Architecten e.a. in opdracht van verschillende particulieren

De jury, bestaande uit architect Arjenne van Berkum (partner bij FARO Architecten), architectuurcriticus Kirsten Hannema (verbonden aan de Volkskrant en hoofdredacteur van het Architectuurjaarboek) en architect Stefan Prins (partner bij Powerhouse Company) hebben deze projecten op vrijdag 6 april jongstleden bezocht en beoordeeld. Naast de vakjuryprijs dongen de finalisten ook mee naar de publieksprijs. Op 1 mei werden de finalisten bekend gemaakt in De Gelderlander. Via de website van CASA kon men stemmen op zijn of haar favoriete gebouw.