Hoe gelukkig te zijn in de stad?

Kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers streek van 3 tot en met 7 juli weer neer in Arnhem. Twee bijzondere locaties aan de voet van de iconische John Frostbrug, in de wijk Malburgen, werden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. 

Het werd een bijzondere editie  want Ruimtekoers gingvoor het eerst naar buiten. Eerdere edities vonden plaats in lege kantoren of winkelpanden, nu koos de organisatie ervoor om de potentie van de buitenruimte in de stad voelbaar te maken: de loze ruimten, de winderige pleintjes waar het onkruid tussen de tegels door schiet, de groenstroken en de parkjes met verweerde bankjes - ooit zijn deze plekken ontworpen als ontmoetingsplekken.

Ruimtekoers nodigde stadsbewoners, kunstenaars, filosofen, theatermakers, beleidsmakers, muzikanten en wetenschappers uit om samen nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de buitenruimte in de stad. Zo was het niet alleen een heel gezellig festival, maar ook een maatschappelijk experiment met als uitgangspunt: het samen leven in de stad voor iedereen beter, mooier en leuker te maken. Wijkbewoners werkten nauw samen met programmamakers, dat leverde bijzondere ontmoetingen op én een boeiend programma.

Ruimtekoers talks
CASA presenteerde op Ruimtekoers een serie lezingen, gesprekken en workshops. Schrijver en programmamaker Bas Heijne sprak in 2016 al op Ruimtekoers over zijn visie op het collectieve gevoel van onbehagen in de samenleving. Dit keer liet hij zijn gedachten gaan over de kansen die hij ziet om dat gevoel te temperen. Wat is er na twee jaar allemaal veranderd?