Gelders Huis. Foto Jannes Linders

Op 6 juni werd tijdens de achttiende Nacht van de Architectuur de Willem Diehlprijs 2019 uitgereikt, de tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste project op het gebied van restauratie en transformatie in Arnhem. Het Gelders Huis, een project van Team V Architectuur in opdracht van de Provincie Gelderland, is de winnaar van de vakjuryprijs. Publiekswinnaar is De Boulevard, de transformatie van Arnhems oude ambachtsschool naar appartementencomplex, een ontwerp van opZoom architecten in opdracht van SPF Beheer en bouwcombinatie Klok-Draisma.

Boulevard Petra Appelhof

De Boulevard. Foto Petra Appelhof

Het Gelders Huis is volgens de vakjury door de combinatie van een ‘bewonderenswaardige restauratie tot in de kleinste details’ en ‘hele bijzondere ruimtelijke ingrepen’ een ‘exemplarisch project’. De opdrachtgever heeft van begin af aan kwaliteit vooropgesteld en de ontwerper heeft hier op voortreffelijke wijze invulling aan gegeven. Het gesamtkunstwerk van Veghter, Brouwer en Deurvorst staat er weer stralend bij. Het is niet alleen energetisch weer helemaal bij de tijd, het is licht en open geworden zonder schade aan te richten en veel gebruiksvriendelijker dan voorheen. ‘Het Gelders Huis geeft vorm aan een belangrijke landelijke opgave: het erfgoed uit de Wederopbouw weer nieuw leven in blazen’.

Daarnaast krijgen Collectie De Groen en Gezondheidscentrum Gulden Hart een eervolle vermelding vanwege het uitzonderlijke opdrachtgeverschap. De jury is vol lof over voor het lef en de liefde van de opdrachtgevers bij beide projecten. Naast de vakjuryprijs werd dit jaar ook weer een publieksprijs uitgereikt. Deze werd gewonnen door het project De Boulevard, met 530 van de 1417 stemmen duidelijk de publieksfavoriet.

Architectuurcentrum CASA organiseerde dit voorjaar voor de zevende keer de Willem Diehlprijs. De prijs, vernoemd naar de vermaarde architect van markante Arnhemse monumenten als Luxor en het Vestagebouw, is in 2007 door CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonisch erfgoed te stimuleren. Voorgaande winnaars waren Theater aan de Rijn (2017), De Transformatie (2015), Paleis op de Heuvel (2013), de Schouwburg (2011), het Stadhuis (2009) en Bar Florian (2007).

Voor deze editie konden projecten genomineerd worden die in 2017-2018 zijn gerealiseerd. Uit de inzendingen heeft de vakjury, bestaande uit architectuurhistoricus Eva ter Braak (erfgoed- en herbestemmingsdeskundige Gelders Genootschap), architect Hubert-Jan Henket, (oprichter-partner BiermanHenket Architecten) en belegger-ontwikkelaar Bart Schoonderbeek (directeur-eigenaar SchipperBosch), een shortlist van vijf projecten samengesteld. Deze finalisten zijn op vrijdag 19 april bezocht en aansluitend beoordeeld.

De finalisten voor de Willem Diehlprijs 2019 waren:
De Boulevard, ontworpen door opZoom architecten in opdracht van SPF Beheer en bouwcombinatie Klok-Draisma.
Collectie De Groen, ontworpen door NEXIT Architecten in opdracht van Marjolein de Groen en Peter Jordaan/Collectie De Groen.
Het Gelders Huis, ontworpen door TeamV Architectuur in opdracht van de Provincie Gelderland.
Gezondheidscentrum Gulden Hart, ontworpen door Strategie Architecten in opdracht van Eelco Schwirtz.
Musis Sacrum, ontworpen door Van Dongen-Koschuch Architects and Planners in opdracht van de Gemeente Arnhem.

Lees hier het volledige juryrapport in PDF!